Nepomůžeme, zato zdaníme!

12. 12. 2014 11:30:00
Pod novinovým titulkem „Přišli o peníze i domy, ale daně zaplatit musí“ se skrývá nejen osobní tragédie několika desítek lidí, ale také další z mnoha příběhů neuvěřitelné bezohlednosti státní moci. Příběh, který se znepokojivě často opakuje.

Podstata případu je poměrně jednoduchá (1, 2). Při prodejích nemovitostí se několik desítek lidí stalo obětí podvodu. Došlo k tomu poté, co svěřili peníze do tzv. advokátní úschovy. To je institut, který má zvýšit právní jistotu obou stran (prodávajícího i kupujícího) při prodeji nemovitosti. Takový prodej jednoduše řečeno není právně dokončen, dokud není nový majitel (kupující) zapsán v Katastru nemovitostí. Proto v mezidobí od uzavření kupní smlouvy do zápisu v Katastru nemovitostí jsou peníze svěřeny důvěryhodné osobě, která je prodávajícímu vyplatí až po provedení zápisu. Podobně existuje úschova notářská nebo bankovní. V tomto případě se ale uschovatel ukázal jako osoba nespolehlivá a peníze z uschovatelských účtů jednoduše zmizely. Ačkoliv byli lidé očividně okradeni, nyní po nich stát požaduje zaplacení daně z převodu nemovitosti. Opravdu je takový postup nevyhnutelný? Může mít občan důvěru ve stát, který postupuje takovým způsobem?

„Podle vedoucího příslušného oddělení ministerstva financí Josefa Federsela může ministr financí odpustit daň pouze ve výjimečných případech, kde jsou nesrovnalosti při uplatňování daňových zákonů, nebo za situace živelních pohrom.“(zdroj)

Dnes znepokojivě častá situace – každému je sice na první pohled jasné, že jde o nespravedlnost, nicméně od odpovědných úředníků se dozvídáme „že to jinak nejde“. A skutečně právo České republiky požaduje takto očividnou nemravnost? Opravdu se stát, který nedokázal ochránit své občany od podvodu, ani najít ukradený majetek, ještě hodlá obohacovat na obětech trestného činu? Opravdu jsou naše zákony tak děsivě nedokonalé?

Podívejme se tedy do zákona č. 280/2009 Sb. (daňový řád).

§ 260

(1) Ministr financí může z moci úřední, pokud jde o daně, které spravují jím řízené správní orgány, zcela nebo částečně prominout daň nebo příslušenství daně

a) z důvodu nesrovnalostí vyplývajících z uplatňování daňových zákonů, nebo

b) při mimořádných, zejména živelných událostech.

Nyní něco málo z právní teorie. V daném ustanovení jde o tzv. demonstrativní výčet. Pozná se to podle slova „zejména“. Při výkladu předpisu to ukazuje, že uvedená skutečnost (živelní událost) je pouze příkladem a stejně lze postupovat i v dalších případech, které odpovídají účelu zákona v dané věci. Poměrně jednoduché a srozumitelné. Vyučuje se to v prvním ročníku právnické fakulty v předmětu „Teorie práva“. Nicméně na Ministerstvu financí o tom zjevně neslyšeli. Nebo slyšet nechtějí.

Zákony dávají úřadům jasnou možnost přinejmenším odložit splatnost daně z převodu nemovitosti do doby než bude případ uzavřen a pokud se zmizelé peníze nenajdou, může ministr daň odpustit, protože její vymáhání by bylo bezohledné a nemravné.

Autor: Pavel Vavřín | pátek 12.12.2014 11:30 | karma článku: 31.63 | přečteno: 1762x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 793 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.53 | Přečteno: 3020 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093
Občan samostatně nevýdělečně uvažující.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...